Winkelwagen 0

Geinterviewd door De Nieuwspeper!

Bouwborden tafels in de Hofbogen!

Cindy Mirande kwam langs voor een verrassend interview. Als oud leerling van het HMC Hout en Meubilerings
College ben ik in Rotterdam gebleven. Ooit begonnen met Tafel Design in de Tollensstraat en via een omweg behoren we nu tot één van de creatieve ondernemers in de Hofbogen.

Een loeder van een gebouw aan de Katshoek bood ooit de leerlingen van het Hout en meubileringscollege vakschool voor hout, meubel en interieur, uitzicht op het Hofplein Spoorviaduct. Daar droomde de toenmalige studente Anouk Bedeaux van een toekomst in een van de bogen onder het spoor.

De kop van het viaduct wordt tegenwoordig liefkozend ZoHo genoemd, een samentrekking van Zomerhofstraat en Hofplein en de speelse verwijzing naar de wijk SoHo in New York en Soho in Londen. Lichtelijk over de top, zo’n vergelijking. Alhoewel, gezegd moet worden dat het viaduct over de volle lengte inmiddels verassend veel ambachtsateliers en interessante restaurants huisvest.

Het HMC verhuisde naar het spectaculair ogende complex in Schiebroek, Anouk Bedeaux bleef de buurt na wat omzwervingen trouw. Verderop, in de Insulindestraat, drijft zij in een hofboog Tafel Design. Haar buren zijn onder meer het roemruchte Hillknives, smeders van topstaal – hun messen gaan naar de mariniers en top koks -, fietsenreparateur De Kromme Spaak en de bakkers van Urban Bakery.

Bij binnenkomst staatIntervieuw News Peper op een van de tafels een doos vol chocolade pronkgebak van de bakkers. Niet ter ere van de komst van De Nieuwspeper, maar om het afscheid van een HMC-stagiaire luister bij af te zetten. Tijd voor een gesprek, met koffie en taart.

Anouk Bedeaux werkte na haar afstuderen in 1992 een tijdje als meubelstoffeerder en begon vervolgens haar eigen zaak vanuit een woning in het Oude Noorden. Daar ontwierp ze haar eerste tafel, waarna er – op de dag van vandaag nog vele volgden. Toen Anouk de kans kreeg om een ruimte in de Hofbogen te huren, aarzelde ze geen moment.

Anouk: “Ik ben een doener, een bouwer, daarom vond ik het erg leuk bij het HMC. In het eerste jaar moesten we veel dingen maken, van kistjes tot meubels. Dan leer je veel over uiteenlopende technieken en houtverbindingen. Daar heb ik nu nog profijt van bij het maken van de tafels die ik ontwerp en verkoop. Ik kies bij mijn ontwerpen voor heldere lijnen en symmetrie. Maar ook gebruiksgemak en duurzaamheid zijn voor mij belangrijk. Vroeger wilde ik architect worden. Dan kom je in Rotterdam goed aan je trekken. Hier zijn ze altijd aan het bouwen en verbouwen. Ook kun je in Rotterdam goed je ambitie kwijt. Je hebt de vrijheid om je eigen ding te doen, niemand die er wat van zegt. Laatst was ik op zoek naar een gave print ter promotie van mijn nieuwe idee ‘Print je eigen tafel’. Ik vroeg kunstenaar Arno Coenen, de man van de Markthal schildering, of ik zijn ontwerp mocht gebruiken. Hij stemde meteen in, met als enige voorwaarde dat bij verkoop verder gepraat wordt. Kijk, dat vind ik een fijne mentaliteit, niet moeilijk doen. Dat geeft een lekkere vibe, er is hier altijd wat gaande.

Rotterdam dient ook als inspiratiebron voor de tafelbladen die Anouk maakt van gebruikte bouwborden die bij De Doelen stonden. “Ik vroeg me af wat ze met die borden zouden doen als het gebouw af was. Na gebruik gingen deze terug naar de beletteraar. Hij wist van mijn plan, zo kon ik eraan komen. Ik zie dat er steeds meer behoefte is aan gepersonaliseerde producten en maatwerk. Daar speel ik op in met mijn aanbod: mensen kunnen bij mij hun eigen tafels samenstellen qua kleur, prints of dessin.”

“Ik heb aan de HMC-studie behalve een leuk beroep ook mijn man Mies overgehouden. We zaten bij elkaar in de klas.” Mies blijkt Michel Uiterwijk van Miesman design te zijn, de bedenker van de shopping guide van het Oude Noorden en van het fotoproject ‘Love is in the R, mensen zijn het hart van de stad’.

Ook Anouk Bedeaux gaat met de stad aan de slag; “Ik wil een design weekend organiseren in de Hofbogen, een soort catwalk van 2 kilometer lang voor onbekende, jonge Rotterdamse ontwerpers. Er is zoveel talent in de stad, dat wil ik zichtbaar maken. Mensen met ideeën voor de catwalk mogen me gerust mailen.

www.tafeldesign.nl