Cart 0

HPL tafelblad informatie en onderhoud

HPL is de afkorting voor High Pressure Laminate, beter bekend als laminaat of kunststof plaat. HPL is samengesteld uit een aantal lagen kraftpapier  gedrenkt in fenolhars met daarop een decor laag. Deze decor laag wordt afgedekt met een harde transparante kunsthars bovenlaag. Dit alles wordt onder zeer hoge druk samengeperst tot een harde bekledingsplaat die gelijmd wordt op een ondergrond. Vandaar de naam HPL (HighHPL plaatmateriaal Pressure = Hoge Druk). Deze kunststof plaat heeft een dikte van ongeveer 0,7 tot 0,9 mm. Het decor kan een abstracte tekening hebben of imitaties van hout, steen of metaal. HPL is in principe een half fabricaat en wordt op een ondergrond van bv multiplex, spaanplaat, MDF e.d. aangebracht.
Tafel-design werkt meestal met multiplex als ondergrond voor HPL.

HPL is een zeer sterk materiaal dat redelijk tegen krassen en hogere temperaturen kan. Het oppervlak is glad en niet poreus, waardoor het hygiënisch is en gemakkelijk schoon te houden. Hierdoor is HPL relatief onderhoudsvriendelijk. Dagelijks afnemen met een vochtige doek en uw HPL tafelblad blijft als nieuw. Wanneer u op de volgende punten let, zult u nog langer plezier hebben van uw met HPL afgewerkte meubelen of keukenbladen:

– Normaal, dagelijks vuil kan worden verwijderd met een zachte, vochtig doek. Verwijder vuil en vlekken het liefst direct. Hardnekkiger vlekken en aangekoekte resten kunnen u verwijderen met een sopje van zachte zeep of gebruikelijke milde (niet schurende) huishoudelijke schoonmaakmiddelen. Bij het schoonmaken moeten de mildst mogelijke middelen worden gebruikt. In het bijzonder moet u geen middelen gebruiken die schurende bestanddelen bevatten. Deze laten krassen achter, of maken het materiaal dof.

 

HPL tafel op maat op kleurHPL tafelblad kleuren te verkrijgen online bij Tafel op Maat op Kleur.

– Eventuele resten van schoonmaakmiddelen kunt u verwijderen met schoon water, waarna u met een droge schone doek het materiaal weer mooi glanzend maakt. Als het oppervlak, na de behandeling van een vlek, een doffe indruk geeft, bereikt u vaak een mooi resultaat met een azijnoplossing of met Glassex. Gebruik geen meubelpoetsmiddelen en middelen die wax bevatten. Deze laten namelijk een laag op het oppervlak achter die makkelijk verkleurt, vlekt en vegen kan achterlaten. Erg hardnekkig vuil en oude vlekken kunnen worden verwijderd met organische oplosmiddelen, ethyl alcohol, aceton, e.d.

– Pas op met hete voorwerpen zoals pannen. Gebruik altijd onderzetters en placemats voor hete borden en servies. Scherpe voorwerpen kunnen krassen veroorzaken, gebruik daarom altijd een snijplank als je wat wilt snijden of hakken. Zware voorwerpen zoals bierkratten of boodschappen kratjes, mandjes kunnen onherstelbare krassen veroorzaken door deze over de tafel te schuiven.