Winkelwagen 0

Van hergebruikt bouwbord tot hand gemaakte tafel

Hergebruik
De bouwborden tafel wordt gemaakt van gebruikte bouwborden. De meeste borden hebben dienst gedaan als reclameboodschap langs de openbare weg, bij een bouwproject zoals nieuwbouw of renovatie. Het is telkens weer een verrassing welke borden we kunnen ophalen om als nieuw basismateriaal te dienen. Het hergebruiken van de bouwborden is het startpunt voor het creëren van een nieuwe, unieke handgemaakte tafel.

Creatief

Je wordt uitgedaagd de borden goed te bekijken. Het streven is om de meest interessante delen tot werkbare stukken te zagen. Schroefgaten en andere beschadigingen komen zo te vervallen. Alle delen verzamelen zich op kleur in het atelier. Het meest creatieve moment is het samenstellen van een nieuw tafelblad. Rekening houdend met de basiskleur zoeken we die delen uit die we graag willen toepassen. Elke tafel krijgt een unieke samenstelling en de uitdaging is een mooie grafische compositie te creëren.

bouwborden-tafelblad-voorzien-van-hoogwaardige-epoxy

bouwborden tafelblad voorzien van hoogwaardige epoxy

Ambacht
In de fabriek wordt met de hand elk deel haaks gezaagd. Nauwkeurig hou ik de gekozen compositie aan. Persoonlijk vind ik het achter de zaagmachine staan een mooi moment: met dat deel van het proces bezig zijn, waarbij het tafelblad echt ontstaat. Het plakken van de borden is altijd spannend, want vast is vast en schuiven, of opnieuw zijn helaas geen opties. Na het blad definitief op maat te zagen, is het tijd voor een poetsmoment. Alle viezigheid moet eraf, voordat de toplaag wordt aangebracht. Het eindresultaat wordt nu steeds meer zichtbaar. In twee lagen wordt een transparante, stroperige twee-componentenhars, over de bouwborden gegoten. De gepatenteerde high-gloss coating vult eventuele kieren en oneffenheden in de platen op. Dit beschermt de gekleurde stickers tijdens het hernieuwde gebruik als tafel.

Klant product

Tafel Design maakt al ruim 10 jaar tafels op maat en in kleur voor zowel particuliere als zakelijke klanten. Een klant die binnenstapt, ziet aan de hand van voorbeelden wat de mogelijkheden zijn en hoe de ideale tafel wordt samengesteld. Na het aangeven van voorkeuren, worden twee kleurvoorstellen gedaan. Dit is het uitgangspunt om samen puzzelend met de borden tot de definitieve versie te komen. Een strak onderstel zorgt ervoor dat de aandacht naar het blad gaat. De keuze is een Ral kleur, afgestemd op de kleuren van het blad, of te kiezen voor een RVS uitvoering.

De originele bouwborden zijn de laatste jaren in de bouw vervangen door zeildoeken in steigerbuis frames, dat is voor ons de reden geweest om te stoppen met het op kleur maken van de bouwborden tafel bladen. De bouwborden tafelbladen welke nog online staan zijn echt de laatste.

Onze tafelbladen van hergebruikte bouwborden zijn intens van kleur, ik ben telkens weer verrast van het eindresultaat.