De ideale afmeting voor je eettafel 10 juni 2021 – Geplaatst in: Tafel Design

Je eettafel de kern van je ruimte

Vaak het belangrijkste element in huis. Een meubelstuk waar je aan eet, gebruikt van maakt om te kletsen of om aan te werken. Je koopt een eettafel niet elke dag, kies daarom een eettafel die bij jou past en voldoet aan de ideale afmetingen. In deze blog lees je een aantal tips waar je aan kunt denken wanneer je je eettafel op maat samenstelt.

Steigerbuis tafel met rustiek eiken blad.

Om te bepalen welke eettafel het beste in jouw woning past moet je eerst gaan kijken naar de ruimte. Waar komt de eettafel te staan? Hoe groot is je ruimte? Hoeveel plekken wil je aan de eettafel? Meet daarom eerst je totale ruimte op, meet hoe je situatie nu is bijvoorbeeld hoe lang is je eettafel nu? Hoeveel ruimte heb je naast je tafel om erlangs te lopen? Hoeveel ruimte heb je tussen de eettafel en de muur. Wil je alleen gaan eten aan de eettafel? Of wil je er ook aan werken of met de kinderen leuke dingen doen? Denk daar eerst goed over na, dit zijn aspecten waar je rekening mee kan houden voor jou ideale afmetingen qua tafel.

Rechthoekig, rond, vierkant, ovaal of een langwerpige tafel

Er zijn veel verschillende vormen en maten voor de juiste tafel. Welke tafel bij jou past bepaald voor een groot deel ook de beschikbare ruimte. Belangrijk is dat je de tafel gemakkelijk kan bereiken, 70 cm raden we minimaal rondom aan. Stoelen naar achter schuiven en er zelf ook nog gemakkelijk tussen staan, daar is de 70cm voor. Wordt er nog achter de uitgeschoven stoelen gelopen? Houd dan nog eens rekening met extra 60 cm. Zo heb je genoeg ruimte om op je gemak te tafelen.

Grijs desktop in combi met een grijs frame

120 cm, 160 cm, 180 cm, 240 cm of zelfs langer

De afmetingen van je eettafel bepalen zijn als eerste afhankelijk van de hoeveelheid personen die je wilt plaatsen aan tafel. Bij het eten vinden we het natuurlijk wel zo fijn dat er genoeg bewegingsruimte is voor iedereen tegelijk aan tafel. Een gemiddelde eetkamerstoel is meestal 55 cm breed, met armleuningen nog iets breder. Als je daar de bewegingsruimte bij op telt dan kom je op minimaal 60 cm per plek per persoon. Vandaar dat bij 3 personen naast elkaar wij minimaal 180 cm eettafel lengte aanraden. Bij een lengte van 120 cm maximaal 2 personen en bij 240 cm lengte kunnen 4 personen aanschuiven per lange zijde.

Elke tafel heeft verschillende steunpunten onder het tafelblad. Sommige poten zitten op de hoeken, sommige frames of onderstellen gaan richting het midden of staan precies in het midden. Let goed op waar de poten zich bevinden onder het tafelblad. Zodat je optimaal gebruik kan maken van de juiste afmeting. Bij meerdere mensen aan een lange kant van de tafel is het handig dat de tafel zoveel mogelijk aan de kopse kanten gedragen wordt. Wordt er ook aan de kopse kant gezeten? Zorg dan dat de tafel zoveel mogelijk in het midden of op de hoeken wordt gedragen. De perfecte eettafel hoogte is 74 – 75 cm, deze hoogte is wel afhankelijk van de zithoogte van de eetkamer stoelen welke aan de tafel komen te staan. Advies zithoogte is 46 cm.

Juiste afmeting bij gewenste aantal personen
Tafel afmetingen rond en rechthoekig

Ronde tafel aantal personen

 • Ronde tafel ∅ 100 cm 2-3 personen
 • Ronde tafel ∅ 110 cm 3 personen
 • Ronde tafel ∅ 120 cm 4 personen
 • Ronde tafel ∅ 130 cm 5 personen
 • Ronde tafel ∅ 140 cm 6 personen
 • Ronde tafel ∅ 150 cm 7 personen
 • Ronde tafel ∅ 160 cm 8 personen

Afmeting tafel aantal personen

 • 80 x 80 cm 2 personen
 • 120 x 80 cm 4 personen
 • 140 x 90 cm 4 personen
 • 160 x 90 cm 4 tot 6 personen
 • 180 x 90 cm 6 tot 8 personen
 • 200 x 100 cm 8 personen
 • 220 x 100 cm 8 tot 10 personen

Heb je de ideale afmeting bepaald in combinatie met je wensen, dan kun je daarna over gaan op de uitvoering van de eettafel. Wil je eetkamer stoelen toepassen met armleuningen of zonder, denk je aan een eetbankje aan de lange zijde om ruimte te besparen. Reken voor de stoelen met leuningen extra centimeters per persoon per zitruimte en voor het bankje denk aan het instappen waar de poten van de tafel komen onder het blad.

De laatste stap is misschien wel de leukste stap, welk materiaal kies je. Hout, kunststof, staal of een combinatie allemaal hebben ze verschillende eigenschappen.

Tafel op maat massief eiken met stalen onderstel

Heb je na deze blog nog vragen? Mail ons voor meer informatie info@tafeldesign.nl