Winkelwagen 0

Massief hout onderhoud informatie

Bij Tafel-design vinden we kwaliteit erg belangrijk. Wij selecteren de door ons verwerkte houtsoorten zorgvuldig. Hout is een natuurproduct en heeft net wat extra aandacht nodig. Om optimaal te kunnen genieten van een massief houten tafel, willen wij informatie geven over het onderhoud van de tafel.


Een massief houten tafelblad bestaat uit aan elkaar verlijmde delen. Geen enkele boom is gelijk aan een andere boom. Elke tafel heeft zijn eigen, unieke uitstraling en houtbeeld. Hierdoor kan het qua kleur en structuur altijd wat afwijken van de tafel die bij ons in de showroom of op de website te zien is.
Ook de manier van omgaan met de tafel is erg essentieel voor de kleur, structuur en levensduur.

 

Massief hout

Voorbeelden van massieve houtsoorten zijn: bankirai, noten, populieren, essen, eiken of iepen. De massief houten tafelbladen worden aangeboden met o.a. een glanzende lak, een matte lak of een olie.

Onze massief houten tafelbladen bestaan voor 100% uit echt hout en reageren op licht en luchtvochtigheid. Vooral in de eerste paar weken is de tafel extra gevoelig voor licht en neemt het hout zijn definitieve kleur aan. Het is raadzaam om eventuele decoratie voorwerpen op de tafel regelmatig te verplaatsen en te streven naar een luchtvochtigheid van 60% om krimpen, kleine kop- en droogtescheurtjes te voorkomen.

 

Afwerking met olie

Olie afwerking wordt gebruikt om de natuurlijke uitstraling van het hout beter tot zijn recht te laten komen. Olie reinigt, verzorgt en beschermt het hout. Je kunt een geoliede tafel reinigen met een droge doek of evt. wat lauw water, gebruik nooit bijtende schoonmaakmiddelen zoals afwas- of reinigingsmiddelen. Mocht de tafel na verloop van tijd moeilijker schoon te krijgen zijn of een ‘schraal’ uiterlijk vertonen, dan kun je de tafel een opknapbeurt geven met onderhoudsolie. Schuur het tafelblad lichtjes op in de richting van de houtnerf, neem het stof af. Doe de olie op een droge doek, liefst katoen denk aan een oud T-shirt en breng een dunne laag aan op de schone en droge tafel. Wrijf altijd met de houtnerf mee zo bescherm je je houten tafel weer, met als gevolg een langere levensduur van de tafel.

 

Afwerking met lak

Bij Tafel Design gebruiken wij de beste lakken voor de afwerking van onze tafels. Deze voldoen aan de hoogste kwaliteitseisen. Zijde mat lak geeft een lichte glans aan het hout, terwijl de naturel mat lak juist zorgt voor een bijzonder matte uitstraling en het effect geeft van een niet gelakt oppervlak.
Door de speciale oppervlaktestructuur van de naturel mat lak kan er door sterk kleurende stoffen (koffie, sappen en inkten) bij langdurige belasting verkleuring ontstaan.

De lak bereikt na ongeveer twee maanden zijn maximale hardheid. Vermijd in deze periode dan ook zware belasting en reinig de tafel uitsluitend met een vochtige doek of hiervoor geschikte milde schoonmaakmiddelen. Overvloedig gebruik van water kan de laklaag aantasten en ontstaat in de tafel een witte “melkachtige” verkleuring. Het is belangrijk om gemorste vloeistoffen binnen 20 minuten te verwijderen.
Neem bij dagelijks gebruik geen risico, gebruik onderzetters onder harde en hete voorwerpen om krassen en krimpen te voorkomen.