Onderhoud van massief houten tafelblad 16 juli 2021 – Geplaatst in: Duurzaam

Goed onderhoud essentieel voor massief houten tafels

Het onderhouden van houten tafels is soms een klusje die sommigen liever achterwege laten, maar goed onderhoud is essentieel voor massief houten tafels. Hout is een natuurproduct dat ademt, leeft en beweegt. Bij slecht onderhoud wordt het hout vies door vuil en vocht daardoor kan het gaan krimpen of scheuren. Om dit te voorkomen moet het hout geolied, gelakt, gebeitst of met een andere afwerking afgewerkt worden. Zelf werken wij al jaren met de hardwaxolie van Osmo of een twee componenten blanke mat lak. Beide creëren een natuurlijke afwerking voor de massief houten tafel.

Massief noten Osmo olie
Uitdrogen, scheuren, verkleuren en barsten.

De houten tafel droogt uit wanneer de luchtvochtigheid te laag is. Grote kans dat het hout gaat scheuren. Als de luchtvochtigheid te hoog is dan zwelt het hout, waardoor het uitzet. De perfecte luchtvochtigheidgraad voor massief hout is tussen de 50-60 %. Onder de 50% kan het er voor zorgen dat de tafel krimpt en boven de 60% kan het er voor zorgen dat de tafel uitzet.
Vaak is de luchtvochtigheid in huis te laag, een oorzaak kan zijn slechte ventilatie, verwarming of (te) goed geïsoleerd. Om de luchtvochtigheid in huis te meten raden we een hygrometer aan, check deze regelmatig. Met planten in huis creëer je een beter klimaat in huis. Mocht de luchtvochtigheidsgraad nog te laag zijn denk dan aan het hangen van waterbakjes aan je verwarming, een luchtbevochtiger plaatsen of zet na het douchen de badkamerdeur op een kier.

Massief hout moet met zorg om gegaan worden. Hou dus rekening met scherpe, hete of vochtige voorwerpen deze kunnen het oppervlak beschadigen. Neem gemorste vloeistoffen direct weg om vlekken te voorkomen. Veel vlekken kun je voorkomen door gebruik van onderzetters en door de inwerktijd te verkorten door gelijk gemorste vloeistof te verwijderen.

Massief noten onderhoud
Verschillende soorten afwerkingen

Geolied hout
Door het oliën van hout wordt het iets donkerder en warmer van kleur. De olie trekt in de poriën van het hout, zo vormt de olie een beschermende laag. Een open structuur van het hout blijft behouden. Let goed op dat het hout goed verzadigd blijft waardoor vlekken en kringen minder kans maken. Let op afnemen zonder zeep om te voorkomen dat olie oplost en waardoor vaker een nieuwe laag olie nodig is. Na verloop van tijd krijgt de massief houten tafel voorzien van een olie laag gebruikssporen, bijvoorbeeld vlekken of krassen. Door dagelijks vastpakken wordt het hout vettig. Kleine beschadigingen zijn bij een geolied tafelblad goed te herstellen. Dit is makkelijk op te lossen door de tafel een nieuwe olie laag te geven. Schuur eerst de massief houten tafelblad licht op met een fijn schuurpapier en altijd in de richting van de houtnerven schuren. Verwijder met een schone vochtige doek het stof en voorzie de geoliede tafel van een nieuwe olie laag. Gebruik daarvoor een droge katoenen doek wrijf de olie goed uit en laat deze minimaal een nacht goed drogen. Een diepere kras of kleine deuk kan je herstellen door wegschuren of opzwellen (met vochtige doek kort onder een warm strijkijzer op de beschadigde plek strijken)

Gelakt hout
De twee componenten lak waarmee wij onze tafels aflakken vormt een beschermlaag op het hout waardoor het hout meer beschermd is voor kringen en vlekken. Een lak sluit het hout zodanig af dat luchtvochtigheidsverschillen minder invloed hebben op de werking van het hout. Wel blijft het belangrijk om vocht plekken zo snel mogelijk te verwijderen. Gebruik onderzetters en zet geen gloeiend hete voorwerpen op tafel, dit geeft vlekken die niet te verwijderen zijn. Nog een tip: let op met poreuze vazen en bloempotten, deze kunnen onherstelbare kringen achter laten.

Een gelakt meubel voelt anders aan dan een meubel met olie. Door de lak verdwijnt het contact met het hout daardoor is een eventuele beschadiging lastiger op te lossen. Bij een gelakt tafelblad moet deze meestal geheel geschuurd en opnieuw gespoten worden. Een kras of beschadiging bij een gelakt tafelblad is dus een stuk bewerkelijker dan bij een geolied tafelblad.

Gebeitst hout
Beits gebruiken we voornamelijk buiten, er zijn ook interieur kwaliteiten. Beits trekt in de poriën zodat de nerf mooi zichtbaar blijft. Hiermee creëer je een gewenste kleur ter bescherming lak je de tafel nog met een blanke lak af.

Steigerbuis tafel massief eiken blad
Tips om je houten tafelblad optimaal te houden:
  • Neem elke dag de tafel af met een licht vochtige doek, zonder sop
  • Gebruik onderzetters voor pannen en bekers om kringen te voorkomen.
  • Laat de tafel ademen, bedek de tafel niet langdurig onder een tafelkleed
  • Is de tafel nat geworden, maak het zo snel mogelijk droog om vlekken te voorkomen.

Door een massief houten tafel een juiste afwerking te geven en te onderhouden kun je jaren genieten van je ideale tafel.